Διεύθυνση: Θράκης 13 και Θερμοπυλών, Κηφισιά, 14561
Τηλέφωνο: 210 6230311
Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected]
Back to top

Ψηφιακός πελματογράφος

Απεικόνιση της ανατομικής μορφολογίας του πέλματος και της κατανομής των πιέσεων κατά τη στάση, και τη βάδιση.

Γιατί να κάνω πελματογράφημα;

Κάθε αθλητική εταιρεία χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο καλούπι για την κατασκευή κάθε μοντέλου της. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή του παπουτσιού στο «μέσο» πέλμα. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που η μορφολογία του πέλματος παρουσιάζει κάποιες ιδιομορφίες ή στην περίπτωση που υπάρχουν ανατομικά ή άλλης φύσεως προβλήματα;

Τι είναι πελματογράφημα;

Πελματογράφημα είναι η ανάλυση των πίεσων που ασκεί το πέλμα στατικά ή δυναμικά κατά την διάρκεια της βάδισης και του τρεξίματος. Η ανάλυση αυτή, καθώς και η κλινική εικόνα του ενδιαφερόμενου που λαμβάνεται από τον φυσικοθεραπευτή, γίνεται μέσω ενός ειδικού μηχανήματος που ονομάζεται ψηφιακός πελματογράφος, .

Τι είναι ο ψηφιακός πελματογράφος;

Ο ψηφιακός πελματογράφος είναι ένα σύστημα απεικόνισης της ανατομικής μορφολογίας του πέλματος και επιπλέον της κατανομής των πιέσεων κατά τη στάση, και τη βάδιση. Η απεικόνιση αυτή γίνεται μέσω χιλιάδων αισθητήρων που ανιχνεύουν τις διάφορες πιέσεις του πέλματος και τις παρουσιάζουν με 3D μορφή σε ειδικό υπολογιστή.

Παθήσεις στις οποίες ενδείκνυται να πραγματοποιηθεί πελματογράφημα για την κατασκευή ορθωτικών πάτων

 1. Πόνοι στη φτέρνα (άκανθα φτέρνας)
 2. Κοιλοποδία, πλατυποδία, ραιβοποδία, κλπ.
 3. Τενοντίτιδες
 4. Πόνοι στο μετατάρσιο
 5. Κάλοι
 6. Ανισοσκελία
 7. Οσφυαλγία
 8. Πελματιαία απονευρωσίτιδα
 9. Σκολίωση
 10. Νεύρωμα Morton
 11. Παραμορφωτική αρθρίτιδα
 12. Παρατεταμένη ορθοστασία.

Είναι απαραίτητη η προληπτική εξέταση των πελμάτων;

Φυσικά και είναι καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι διάφορες παθήσεις του άκρου πόδα δεν ανιχνεύονται με γυμνό μάτι. Είναι γεγονός ότι αρκετοί από τους τραυματισμούς των αθλητών και κυρίως των δρομέων, οφείλονται σε λανθασμένη εμβιομηχανική του σώματος. Γι' αυτό τον λόγο, η κατασκευή ορθοτικών πάτων διορθώνει την λανθασμένη εμβιομηχανική και προλαμβάνει τους τραυματισμούς.